Geochelone Elegans

Opis

Indijska zvjezdana kornjača dobila je svoje ime zbog upadljivog crteža u obliku zvijezde na oklopu. Pojedine zvijezde su smještene u sredinu viših izbočina na oklopu. Ženke zvjezdane kornjače su veće i imaju oklop s vise izbočina nego samci. Boja oklopa je smeđa sa zlatnim ili smeđe-zlatnim uzorkom zvijezda. Ova obojanost je prilagođena prirodnim uslovima u kojima ova vrsta živi i omogućava izvrsnu prilagođenost okolini.
Ova kornjača se prvenstveno hrani travom,manje jede kaktuse, cvijeće i voće, ali radi se uglavnom o suhim biljkama i travi. Delikatese, kao na primjer zelena salata sadrže previše vode,na sto ove kornjače nisu navikle. Zvjezdane kornjače žive u polusuhim, pošumljenim nizinama i travnatim površinama Južne i Srednje Indije. Ponekad traže oblasti sa vlažnijom klimom. Samci su u svojoj okolini agresivni, naročito u vrijeme parenja. Ženke polažu 5 do 7 jaja, koja ukopavaju u rupe, koje su prije iskopale u zemlji. Jaja polažu 3 do 9 x godišnje. Mladunci često čekaju u jajima do perioda kiša, koje njima omogućava napustiti suhu i tvrdu zemlju. Slijedeći odlomci se bave samo ovom vrstom. Danje informacije su usmjerene ka saznanjima o neophodnoj njezi ovih kornjača. Zvjezdane kornjače opčinjavaju svojom ljepotom, naročito crtežom zvijezda na cijeloj površini karpaksa, koja privlači pažnju zoologa i vlasnika privatnih kolekcija na cijelom svijetu.
lako je ovaj crtež veoma upadljiv, u prirodnim uslovima, kao sto je visoka trava,
omogućava savršeno maskiranje. Oklop ovih kornjača stvaraju glatki štitovi, koji izbijaju u izbočine stvarajući piramide. Uzrok ovako nastalog oklopa nije poznat, ali jedna od pretpostavki je, da ove piramide omogućavaju lakše okretanje, ako se kornja5a iz bilo kojih razloga nade karpaksom dolje podignuti štitovi pomažu kornjači okretanje sa boka na bok i na ravnim travnatim površinama na kojima živi. Da li imaju ove piramide još neko drugo značenje, izazov je za istraživače u budućnosti. Kod indijskih zvjezdanih kornjača, ženke narastu vise nego samci. Samci narastu oko 20 cm, ženke čak 30 cm. Ova vrsta je rasprostranjena u Indiji i također u Šri Lanci. Poznate su tri zemljopisno različite varijante, koje se međusobno malo razlikuju. Zvjezdane kornjače iz sjevernog djela Indije su relativno velike i imaju tamniju boju oklopa. Životinje iz južnih oblasti Indije su manje i uzorak oklopa je veoma kontrastan.
Kornjače iz Šri Lanke su veoma slične onima iz Južne oblasti, ali rastu brze, a žute crte na oklopu su u usporedbi s onima na jugu još izrazitije.
Geochelone elegans nalazi se na nekoliko lokaliteta, u šumovitim i travnatim suhim prostorima. Ove kornjače veoma slabo podnose niske temperature i dugotrajnu veću vlažnost. Terarium za ove kornjače treba napravit veoma pažljivo. Površina terarija trebala bi biti minimalno 60 x 60 cm. Kako životinja raste, raste i zahtjevnost za veličinom terarija.
Za odraslu zvjezdanu kornjaču bi trebali imati terarij veličine ,,poda" 120x120cm.
Na ovoj površini mora životinja imati pristup vodi i hrani. Posuda za vodu bi trebala biti dovoljno velika, da se kornjača okupa kada god to zaželi. Mora biti plitka, da se kornjača ne bi utopila.
Kao substrat u suhom djelu terarija pomiješamo pijesak s korom čempresa, koju je moguće kupiti već pripremljenu u ove svrhe. Neki uzgajivači vole za ovu vrstu sijeno.
Sijeno se relativno dobro održava i služi kornjačama i kao hrana. Mogu ga po volji grickati.
Ova površina mora biti čuvana suha, jer zvjezdana kornjača ne podnosi neprimjerenu vlagu.
Hranu ne bi trebalo davati direktno na pijesak jer prijeti opasnost da će se miješati sa hranom i izazvat začepljenje crijeva, čak uginuće životinje.
Važna za opremu terarija bi trebala biti lampa, ispod koje se može kornjača grijati.
Temperature bi trebale biti oko 35C. Važna je također oprema (sijalice ili lampe), koje životinji pružaju UVA i UVB zračenje, koje su potrebne za stvaranje vitamina D3, koji regulira metabolizam kalcija u organizmu.
U terariju je također potrebno mjesto gdje se kornjača može sakriti i gdje će naći utočište.
Vanjski terarij je pogodan u suhim i toplim lokalitetima igdje je suha i topla klima.
Ostali uzgajatelji bi ovu mogućnost trebali procijeniti, a u vanjski terarij kornjače smjestiti samo ako je jako lijepo vrijeme. Prednost vanjskog terarija je samostalni izbor hrane, prirodno UV zračenje i imitacija prirodnih uslova (trava, svježi zrak i sl.).

Hrana

I kornjače zvjezdane su biljožderi. Najveći dio njihove prehrane su pretežno
suhe trave bogate vlaknima, koje nalaze u prirodi, lisnati korovi, vegetacija i odležala trava. Dobro izbalansirana prehrana, malo proteina,dovoljno kalcija (vitamin D3) osigurava pravilan rad probavnog trakta i ravnomjeran rast. Isključiti bi trebali povrće iz supermarketa, koje je umjetno uzgojeno i sadrži tvari koje kornjačama škode, sadrži ostatke toksičkih pripravaka i gnojiva i također previše šećera. Proizvodi se za ljude, kojima ova priprema ne škodi u takovoj mjeri kao kornjačama. lako u prirodi žderu crkotine, koje su za njih laki plijen, nije zamislivo da ovim kornjačama u hranu dajemo bilo koje meso.
Ako bi Geochelone elegans hranili kao mačku ili psa, preporučivanim granulama za pse ili mačke, izazvali bi bolest bubrega, bubrežne kamence, čak zatajenje bubrega.
Zvjezdane kornjače su naučene na ispašu najrazličitijih trava, a mi bi njima trebali ove navike hranjenja osigurati i u zatočeništvu.
Voće bi njima trebalo nuditi veoma, veoma rijetko, ako uopće. Voće je za njihov probavni trakt previše gusto. Trave, biljke (sunčica, djetelina, listovi vinove loze, listovi murve i sl.), korovi, kaktusi.
Kalcijum kornjačama u hranu dodajemo. Praškom kalcija posipamo hranu.
Također dodajemo D3 vitamin, ako kornjaču uzgajamo samo unutra, vani ga nije potrebno dodavati. Prikladno je kao izvor kalcija zdrobiti kost sipe.
Ova vrsta je osjetljiva na bolesti dišnih puteva, zato se treba bezuvjetno pridržavati uslova njihova uzgoja. Također su, više od drugih vrsta sklone prijenosu patoloških bakterija, kao sto je mycoplasma, stoga je poželjno izbjegavati kontakt ovih kornjača sa drugim vrstama. Kao primjer možemo navesti kornjaču pardali (Geochelone pardalis), koja ima slične zahtjeve za njegom, može biti domaćin patogena, koje mogu bez većih simptoma izazvat smrt zvjezdane kornjače.
Zvjezdana kornjača u prirodi ne zimuje, ne hibernira. Sve uslove za domaci uzgoj moramo prilagoditi tako, da kornjaču ne izlažemo hladnoći, vlazi i propuhu.
Indijska kornjača zvjezdana je blisko srodna kornjači pardali (Geochelone pardalis).
Kornjača zvjezdana potječe iz Cejlona i poluotoka Indije. Isto tako se može naći
zapadno od Sindha (provincija u Pakistanu). Nekoliko komada je na otoku Karaduva i Ramaswaran.
Vrijedno pažnje je držati zvjezdanu kornjaču na ruci. Ima upadljive ,,zvijezde" na cijelom karpaksu. Na oklopu ima upadljive izbočine, koje izgledaju kao ,,piramide".
Ženke su izrazito veće od samaca, dostižu veličinu od deset palaca (25 cm) i imaju oklop upadljiviji od samaca. Suprotno tome, samci dostižu veličinu tek šest palaca (15 cm), imaju nježniji, glatki oklop od svojih ženskih polovica. Mlade kornjače zvjezdane rastu relativno brzo, sa šest mjeseci su za jednu trećinu veći, nego kad su se izlegli. Mladunčad ima veoma gladak oklop. Piramide se počinju stvarati tek oko prve godine njihova života.

Terarij

Vanjski prostor za odrasle kornjače zvjezdane mora imati najmanje 2 x 1,75m i u tako velikom terariju mogu biti tri odrasle kornjače. U ovom prostoru bi trebao biti prostor sa nizom temperaturom, gdje se kornjača može ,,rashladiti". Rado mogu preporučiti pseću kućicu, za upravo takvo sklonište. Također bi trebale imati površinu sa umjerenom vlažnošću. Prikladna je plitka posudica za vodu (ove kornjače ne znaju plivati). Ove kornjače su navikle više na suhu sredinu, ne vole veliku vlagu, ali trebaju priliku da se napiju, smoče i osvježe. Također trebaju mjesto gdje se mogu grijati i sunčati. Trebaju prilaz hrani i probajte ponuditi ovim kornjačama opuncije, to je njihova prirodna hrana i one je obožavaju. Trebale bi dobivati travu i hranu koja nije tretirana pesticidima, što bi moglo izazvati njihovo uginuće. Najbolje rješenje da salatu i sl. uzgajate sami. Terarij je potrebno osigurati, tako da kornjača iz njega ne može pobjeći. Vanjski terarij bi trebalo zaštititi od pasa, mačaka, glodavaca, štakora, ptica i drugih životinja, čiji plijen bi kornjača mogla biti.
Naredna opasnost za kornjače je čovjek. Moglo bi se dogoditi, da vam tako lijepu kornjaču iz vanjskog terarija ukradu, zato preporučam isti zaključati lokotom. U vanjskom terariju, možete zvjezdane kornjače držati samo ako je lijepo vrijeme.
Kada je prikladno premjestiti kornjače u unutarnji terarij: kišovito vrijeme, ako temperature zraka premašuju 35C (ako kornjača nema skrovište), noću i ako je zemlja previše vlažna. Kod velike vlage i u zimi kornjače se lako prehlade. Mlade zvjezdane kornjače držimo u unutarnjem terariju. Kao podloga je prikladna raselina, kora čempresa ili otpaci blanjanja. Neki uzgajatelji upotrebljavaju smjesu jedne trećine zemlje, jedne trećine pijeska i jedne trećine zgnječenih ljuski oštriga. Trebaju dovoljno svjetla. Ja upotrebljavam širokospektarno svjetlo UV sijalice ili keramičku lampu. Temperature bi trebale biti 24-32C i kornjače bi trebale imati prostor u kojem se mogu sakriti od prevelikog svjetla.
Vodu u zdjelici je prikladno mijenjati svaki dan. Stelju treba mijenjati nakon nekoliko tjedana ili po potrebi. Mladim kornjačama veličinu terarija prilagodimo, za mladunčad je dovoljno mali terarij pokriven daskom. možemo je imati na čempresu ili slami. Zahtjev za svjetlom i toplinom je isti kao kod odraslih jedinki (UV sijalica, lampa).

Toplina ne treba biti prevelika, da ne izgore kožu ili ne oštete oklop.
Vlažna voda u zdjelici bi trebala dosezati njihovu bradu. Mogu piti i ispraznit se kad žele. U vanjski terarij ne dajem kornjače prije jedne godine.

Osvjetljenje

Upotrebljavamo širokospektarni izvor svjetla, izvor UV zraka i keramičku lampu. Kornjača mora imati mogućnost sunčanja. UV izvor bi trebalo mijenjati svaku godinu, ali poželjno je svakih šest mjeseci. Kornjače vole svjetlo i toplo. Trebale bi imati redoviti dvanaest-satni svjetlosni režim.

Temperatura

Dnevne temperature bi trebale dosezati 31-33oC
Noću bi najniži pad temperature trebao biti do 24oC. U hladnijem prostoru terarija bi dnevne temperature trebale dosezati 24oC, noću oko 21oC.

Ponašanje

Ova kornjača je aktivna rano ujutro. U to vrijeme su gladne, pa je tada treba hraniti. Nakon hranjenja, odlaze malo odspavati. Katkad se probude, idu malo jesti, pa se ponovo vraćaju svojem odmaranju i spavanju. Kasnije popodne se ponovo bude i jedu malo više. U to vrijeme su najaktivnije. Zagriju se i idu spavati u svoje skloniste. Ovako to ide svaki dan.

Razmnožavanje

Parenje traje od lipnja do rujna. Samci su tada agresivni, napadaju jedan drugoga. Kada dođe vrijeme polaganja jaja, ženke se vrte u krug, mirišu zemlju, a ponekad na sve načine nastoje napustiti ogradu terarija. Kao stepenicu u toj nakani ponekad upotrijebe leđa druge kornjače. Kada napokon nađu prikladno mjesto, pomokre se na zemlju da bude vlažnija i mekša, da mogu lakše izdubiti rupu za polaganje jaja. Nakon što položi u pripremljeno gnijezdo i prekrije ga zemljom, njezin rad time završava. Ženke zvjezdane kornjače polažu 3 x godišnje, u svakom polaganju 4-6 jaja. Mladunci se većinom izlegu nakon 100 dana kod temperature 29oC do 30oC.

Osnovna napomena

Osigurajte stabilnost temperature! Temperature bi trebale biti u rasponu od 22oC u hladnijem djelu, do 35oC u toplom dijelu terarija. Ovakve temperature dopuštaju kornjači regulaciju njene tjelesne temperature. Uvijek mora imati mjesto-sklonište, gdje se može ohladiti.
Osigurajte joj puno prostora, gdje može lutati. Ne dajte joj previše hrane! Ako držite životinje u vanjskom prostoru, osigurajte ga od upada predatora! UV izvor mijenjajte barem jedan put godišnje! Svaki dan dodajte u hranu kalcij i regulirajte dovoljno vitamina.
Nemojte previše povisivati temperaturu! Navlažite terarij! Kupajte kornjaču 2 x tjedno! Hranite kornjaču raznovrsno!

Zadnja napomena

Indijska zvjezdana kornjača je ugrožena vrsta! Nije jednostavno je uzgajati i nisu pogodne za početnike! Jako su osjetljive i traže puno pažnje i njege. Ako odlučite uzgajati ove kornjače, shvatite da je to velika odgovornost.
Nisu prikladne za svakog! Razmislite, da li je zaista želite i da li ste u mogućnosti pružiti njegu koju trebaju.